VOLVER A INICIO
  Presentació
  Discografia
  Principals espectacles
  Altres espectacles
  Agenda de concerts
  Ālbum de fotografies
  Notícies
  FaceBook
   
  Tornar a inici
  E-mail

Urbàlia Rurana amb Maurizio MartinottiTerritoris amables
amb Maurizio Martinotti

eerritoris amables és el resultat de fer conviure dues tradicions musicals del sud d’Europa. Urbàlia Rurana, un dels grups més destacats de la música folk valenciana, i Maurizio Martinotti de la banda Tendachënt, fundador de La Ciapa Rusa, formació pionera de la riproposta norditaliana, han sabut barrejar amb sensibilitat i compartir el seus repertoris de cançons i melodies populars.
Aquest treball naix d’una fluida relació personal i artística entre el músic i recopilador piemontés i el grup valencià, dinamitzador d’events a l’entorn de la música tradicional. Qui escolta Territoris amables sent una natural imbricació entre els repertoris d’ambdós països i els seus idiomes. Una amable convivència entre uns territoris on homes i dones, amb les seues cançons, han fet més comportable el seu treball en les ciutats, les marjals d’arròs, els bancals de vinyes i la muntanya.

Maurizio Martinotti ha aportat a les cançons valencianes els seus arranjaments musicals, la seua viola de roda (ghironda), la seua mandola i la seua veu, però sobretot la seua enyorança per les terres del la Mediterrània occidental, i Urbàlia Rurana ha reinterpretat amb sentiment mediterrani la llegendària tradició de les cançons de les ribes del Po i les muntanyes piemonteses que, des que les van conéixer, sempre van voler fer seues. En el context d’una fructífera amistat, tot això ha estat possible, o potser aquest treball ha estat un bon pretext per continuar compartint experiències, tastar i bescanviar els més estimats fruits de cada terra.
Maurizio Martinotti
: viola de roda, mandola i veu
Josep Sebastià: dolçaina, flauta, tarota i veu
Carles Gil: acordió, mandolina i veu
Toni Torregrossa:guitarra, guitarró, mandocello i veu
Bernat Pellisser: percussions i veu
Joan Buigues: tuba

Cançons de Nadal Valencianes

Urbàlia Rurana amb Maurizio Martinotti

en un poble tan amic d'expressar-se musicalment com el nostre, les nadalenques han format part, al llarg del temps, dels cants de celebració d'aquesta reeixida data del calendari festiu. La religiositat popular fa que nasquen xiquets prodigiosos, baixen àngels del cel, arriben pastorets i ocórreguen meravelles... Els cossos, mentrestant, es reconforten amb suculentes olles, meloses pilotes, bon vi i aiguardent i, com sempre, els més joves demanen estrenes als més grans. Solemnitat, delectança i bon humor ben acordats en històries i sons que relaten els nostres costums.

Un repertori tan ric, tan divers, no pot restar en l'oblit. Per això, des d'Urbàlia Rurana ens hem posat mans a l'obra per contribuir a la difusió dels cants de Nadal amb aquest concert de Cançons de Nadal Valencianes, una proposta musical que recull nadalenques tradicionals de les nostres comarques, que fan palesa eixa gran riquesa i diversitat d'estils, amb temes molt bonics de cantar i sovint ben arcaics.

El concert de Cançons de Nadal Valencianes està dissenyat per a espais preferentment tancats —auditoris, teatres, salons d'actes, esglésies—, en els que es puga realitzar en format acústic o amb el suport d'un equip de so menut, encara que es pot adaptar a altres tipus d'indrets i de condicions tècniques.
Toni Torregrossa: guitarra, guitarró i veu
Josep Sebastià: dolçaina, tarota, flauta, i veu
Bernat Pellicer: percussió
Carles Gil: acordió, mandolina i veu

El Cançoner de les Comarques del Sud

el Cançoner de les Comarques del Sud naix del reencontre d'antics col·laboradors en diverses activitats del folk valencià. Una trobada que es produeix una nit de març del 97 per animar el públic del Café l'Infern de Massalfassar a recordar les clàssiques cançons de ronda i de taverna valencianes.

Després d'aquella històrica vetlada, els concerts de El Cançoner de les Comarques del Sud s'obrin a uns altres estils de la tradició i sovint han comptat amb la sòlida col·laboració de dos figures de la xirimita popular: els Dolçainers de Puçol: Josep Sebastià i Xampo Llobat, complement perfecte per a les danses i melodies més autòctones.

Ambdues formacions poden anar separades o arrejuntades, i fins i tot acompanyant la renovellada Murga de l'Infern, però quasibé sempre executen els seus saraus en un ambient de sobretaula, cafè i copes, ja que amb les goles engreixades i les ments desemboirades, les estrofes i tocates s'arranquen millor.

El Cançoner de les Comarques del Sud interpreta havaneres i cançons de taverna, jotes cantades, romanços i cançons de colla. Entre copes i amics —i, si pot ser, a l'ombra d'uns datilers després de dinar— fan un repàs a les cançons populars de les comarques valencianes, les de "tota la vida" que sovint se'ns obliden perquè perdem el costum de juntar-nos a cantar. Aquesta formació pretén refrescar la memòria dels cantadors espontanis i convidar tothom a participar i aprendre les cançons que no sàpiga.
Anna Garcia: contrabaix
Carles Gil: veu, acordió i mandolina
Toni Torregrossa: veu, guitarra i guitarró